Sunday, November 28, 2010

Parc la Ciric

Nimeni nu contesta faptul ca avem nevoie de un parc modern in zona Ciric! Zona este potrivita pentru amenajarea a asa ceva, imbinind relativ armonios apa (lacul) cu padurea. Scandalul care a izbucnit recent, legat de defrisarea a cca. 6 ha de padure, cred ca forteaza putin nota, caci, din cite inteleg, doar 3,7 ha vor fi efectiv defrisate, restul urmind sa ramina zone verzi, probabil cu o mai mica densitate a copacilor. Daca ar fi asa, ar fi in regula, caci nu se poate amenaja ceva, terenuri de sport, parcari, fara sa sacrifici o parte din copaci. INSA, este necasar ca cei ce implementeaza proiectul sa se tina de el si sa nu devieze, asa cum des se petrece la noi (si cum se petrece si la Palas). Sa se taie numai ce trebuie taiat, atit! De asemenea, am dori sa vedem o minune: cei ce au castigat punerea in aplicare a proiectului sa si respecte termenele din contract. Daca acest scandal degenereaza si se ajunge la contestari in justitie, exista riscul ca banii europeni sa nu mai vina si atunci ne vom trezi cu (inca) un santier etern.
M-am uitat atent pe proiect. Cateva mici modificari cred ca s-ar impune:
- traseul telescaunului ar trebui prelungit pina dincolo de lac. Traseul actual este scurt si neatractiv.
- amenajarile nu ar trebui sa se rezume doar la zona lacului Ciric. Ce facem cu spatiul dintre Ciric si Venetia? Soseaua de acolo trebuie in mod obligatoriu asfaltata si, pe malul paraului, pina in Venetia, trebuie amenajate alei cu banci, iluminat public, piste pentru biciclisti, locuri de picnic.
- este necesara o mica parcare la intersectia drumului ce vine dinspre Tatarasi cu cel ce merge spre aeroport. Pe plan apare un P, insa nu se specifica, precum in alte locuri, daca acolo este sau nu prevazuta o astfel de amenajare.
- nu se specifica pe plan, dar speram ca zonele dintre spatiile de joaca, zona cu structuri gonflabile, parcare autocare (ca sa dau un exemplu), pastreaza si o parte din arbori, caci nimeni nu vrea sa se duca in mijlocul zilei cu copilul, vara, si sa se joace in plin soare.


P.S. Despre un alt parc, ce are nevoie urgenta de amenajare, voi scrie cit de curind. Pentru felul in care arata acum, o imagine (vezi zona "desertificata" de la sud de Str. Ciurchi) luata de pe Google maps este sugestiva:


Vizualizare hartă mărită

Monday, November 22, 2010

Blocurile svaiter

Unii se intreaba ce durata de viata au blocurile construite in ultimele decenii. Dupa cum scrie aici, intr-un articol mai vechi, sau aici, acestea ar avea o viata medie ce se intinde intre 50 si 80 de ani, la jumatatea acestei durate fiind necesara o interventie de renovare sau de inlocuire macar a instalatiilor. Nu sunt specialist insa orice constructie sufera o data cu trecerea timpului. Ba avem cutremure, mai mari sau mai mici, ba trepidatii din surse exterioare (vezi zonele cu linii de tramvai), ba tasari de teren, ba alte cauze. Nu prea luam in consideratie... interventia umana, ce inclin sa cred are un rol din ce in ce mai important in durata de viata a unui astfel de imobil.
A devenit ceva obisnuit sa auzim prin blocurile noastre comuniste sunete suave de masina de gaurit. La orice ora din zi, ele isi fac treaba, de parca aceste blocuri au fost facute pentru a fi gaurite. Gauri pentru agatat tablouri, gauri pentru etajere, gauri pentru mobila, gauri pentru instalatia termica, gauri pentru tevi de gaz... Adaugam, mai nou, gaurile pentru izolatie, multe si marunte, si sigur se va mai inventa ceva ce poate fi pus prin gaurire prin aceste blocuri. Si mai adaugam numeroasele interventii pe care diversi le-au facut, ba pentru a extinde o debara, ba pentru a o da jos cu totul, ba pentru a face iesire mai mare spre balcon, ba pentru a uni bucataria cu sufrageria, in stil american, fel de fel de interventii, de te intrebi cite mai suporta saracele blocuri. Cum multe dintre ele au ceva vechime, caci chiar si cele asa-zis "noi" au peste 20 de ani de cind sunt date in folosinta, te intrebi cit vor mai rezista si cum se vor comporta la urmatorul cutremur. Tare ma tem ca vom avea surprize, inclusiv la blocurile "noi" (sau foarte noi).
Si eu locuiesc intr-un bloc vechi si ma gindesc cu groaza cum arata dupa atitea interventii ale omului, ca un... svaiter.

Sunday, November 7, 2010

Curiozitate rutiera

Ca o scurta curiozitate: cei ce merg dinspre Iasi spre Targu Frumos (si de aici spre alte zari), probabil au constatat ca in Valea Lupului se afla amplasate pe marginea drumului nu mai putin de 3 (trei!) indicatoare ce ne indica faptul ca mergem spre Targu Frumos si... Sabaoani. De fiecare data ma enervez de prostia romanului si acesta este inca un caz! Inteleg ca drumul duce (si) spre intersectia DN28 cu DN2, intersectia ce cade in comuna Sabaoani, localitate prin care de altfel nici nu intram, insa de aici si pina la a pune pe 3 indicatoare faptul ca drumul duce acolo mi se pare o mare tampenie (scuzati limbajul). Dar oare daca cei de la drumuri ne indicau ca pe acel drum mergem spre Suceava, Roman, Bacau, chiar Brasov sau Cluj, ce avea?
O alta ciudatenie, tipic romanesca, tine de faptul ca indicatoarele noastre rutiere nu trimit mai niciodata spre directii din afara tarii. Oare in Iasi nu ar merge un indicator spre Chisinau?