Friday, April 15, 2011

Avem nevoie de parcuri 1?

Pentru ca orasul are nevoie mare de spatii verzi (tocmai atrageam atentie cu privire la Str. Palat), imi propun ca de acum incolo sa identific locuri din oras ce pot fi amenajate drept parcuri. Iata unul: Manastirea Frumoasa. Numele nu pare sa se potriveasca insa cu peisajul. Ce vede astazi turistul sau chiar ieseanul ce ajunge aici? Pe langa monumentul istoric si religios propriu-zis (ce a vazut si vremuri mai bune), in fata ochilor i se infatiseaza un spatiu dezolant, cu blocuri de o parte, cu calea ferata pe de alta (si cu un pasaj prin care iti este frica sa treci, caci nu stii in ce poti... calca), ce mai... un maidan (dupa cum se vede chiar si din... satelit). Cateva foto edificatoare (sursa wikipedia) sunt mai jos (macar iarba era proaspat cosita). Oare nu se pot planta aici cateva rinduri de copaci (tei, castani...), amenaja o alee, instala niste banci, pune niste lampadare? Pardon, vad o banca intr-una din foto si... un cos de gunoi! Mai este si un catel, insa, nici vorba de oameni, copii...






Vizualizare hartă mărită

8 comments:

  1. La noi spatiul verde din jurul monumentelor trebuie "dezvoltat". Probabil dl. Nichita in viitorul mandat va da liber pentru un mic Palas si in jurul Frumoasei, ca prea se vede din toate unghiurile.
    Sincer in opinia mea cel mai bine e ca lucrurile sa fie lasate in stadiul prezent. Bine era daca si cu strandul si spatiul verde de la Palat se facea la fel. Spun asta deoarece e preferabil ca un lucru nu fie facut deloc decat sa fie facut prost. Si se pare ca deocamdata noua nu ne ies decat prost...
    Cum ar trebui sa fie parcul: eu il vad fara alei, banci numai in partea de langa blocuri, copaci rari si scunzi care sa faca umbra. In rest, gazon pentru stat direct pe iarba. Iarna copiii sa se poata trage cu sania pe dambul manastirii, cum fac si in prezent. Vara lumea sa poata iesi la picnic, nu sa stea tapeni pe banca si sa fie amendati daca "calca iarba".Cam asa ceva am in minte: http://www.turkamagazine.com/english/wp-content/uploads/2009/08/2525806909_2942d65886.jpg In plus, copacii unui parc "clasic" ar vaduvi monumentul de buna vizibilitate pe care o are in prezent. Speranta mea ramane totusi sa nu se intample nimic pana in momentul in care vom avea o administratie capabila sa faca macar un lucru decent, daca nu bun.

    ReplyDelete
  2. sunt de acord cu dvs. ca uneori e mai bine sa lasam lucrurile cum sunt, caci daca facem ceva, facem prost. Insa totusi as prefera ca acolo lucrurile sa nu ramina cum se prezinta astazi. Sa fim seriosi, e dezolant, mi-e si rusine sa duc pe cineva din afara sa vada monumentul. Poate fi parc stil englezesc, cu putini copaci si gazon in jur. Insa daca vorbiti de iarba/gazon stim cu totii ce urmeaza... picnic, iar picnic la romani inseamna foc, mizerie, stricaciuni! As prefera prin urmare un parc clasic, cu alei, banci, copaci, chiar si cu un gardian (in lipsa lui stim care sunt urmarile, desi uneori chiar si cu el de fata se petrec unele lucruri...). Romanul trebuie invatat sa respecte spatul verde, asta e adevarul. Pina atunci... sa avem spatiu verde.

    ReplyDelete
  3. Da, din pacate asa e cu picnicul...Ceea ce vreau sa subliniez e ca tot administratia e problema. Daca s-ar da amenzi - si nu doar amenzi, ci munca in folosul comunitatii - pentru stricaciuni, lucrurile s-ar schimba. Altfel putem sa ne plangem si peste 500 de ani de mentalitatea romanilor care arunca gunoaie... De undeva trebuie inceput! si nu e chiar atat de complicat: pe langa amenzi si munca in folosul comunitatii, tinerii si copiii din cartier pot fi atrasi in actiuni de voluntariat in parc - si daca li s-ar insufla sentimentul ca parcul este in primul rand al lor, poate lucrurile s-ar schimba, macar putin. Revenind la picnic, care de obicei se face in weekend, ar putea fi atrasi voluntari care sa atraga atentia celor ce fac mizerie sa o stranga. Daca nu, sa cheme gardianul. Insa problema e sa nu-l cheme degeaba - adica acesta din urma sa-si faca treaba... In timpul saptamanii as pune stropitori care sa mentina gazonul ud si verde si mai putin tavalit.
    Va felicit pentru blogul dv. Nu sunt tot timpul de acord cu ideile dv. dar in genere subscriu la ce scrieti aici si ma bucura preocuparea pentru problemele parca tot mai numeroase ale orasului nostru.

    ReplyDelete
  4. da, aveti dreptate cu munca in folosul comunitatii, cu toate ca imi e teama ca si aceasta s-ar "rezolva" tot in "stil romanesc". Multumesc pentru gandurile bune.

    ReplyDelete
  5. Probabil s-au pregătit pentru o invazie otomană și au pârjolit totul, ca pe vremea lui Ștefan cel Mare.

    Serios acum, sper să nu fie probleme cu retrocedări de terenuri în zonă.

    ReplyDelete
  6. Asta ne-ar mai trebui, sa rasara niste "vilute" in coasta manastirii!!!

    ReplyDelete
  7. Sa fim realisti la noi in iasi sau "romania" avem o problema cu protejatul spatiilor verzi!!In special in iasi arata jalnic.....Ducetiva in brasov si vedeti acolo cum este protejata iarba....Si in legatura cu nicolina nu vor fi construite vile ci blocuri,spacii comerciale gen palas......

    ReplyDelete
  8. sunt de acord, avem aceasta mare problema.

    ReplyDelete