Monday, October 20, 2014

Belvedere la Repedea

Acest text se vrea un semnal de alarma (al citilea?) cu privire la situatia de la Repedea!



In weekend-ul care tocmai s-a incheiat am mers pina la Repedea, sa vad Iasiul de sus. Orasul se vede bine si arata bine, de la distanta, mai rau arata insa chiar zona de unde se priveste. Nu stiu cui apartine terenul pe care se afla "esplanada", daca e sa ma iau dupa hartile de pe site-ul Primariei si google maps reiese ca... orasului. Din pacate, zona arata rusinos, in conditiile in care pe teren inca sunt urme ca, la un moment dat, a aratat mai bine. Inca se vede si mai e folosit drumul de acces, terminat cu o parcare. Niste stalpi fara becuri flancheaza drumul, semn ca zona a fost iluminata, tot cindva, in trecut. Azi, accesul nu e marcat prin nici un semn, drumul este ingust si stricat, parcarea este in ruina. Tot terenul este brazdat de santuri (pline cu gunoaie) si da calatorului o impresie selenara! Si este pacat, pentru ca o amenajare a zonei ar atrage iesenii si nu numai. In acest loc avem unul din cele mai bune puncte de belvedere din Iasi, care trebuie pus adecvat in valoare.
Orice eventuala amenajare trebuie sa tina cont obligatoriu de faptul ca aici se afla si rezervatia Repedea. Prezenta acesteia nu ar trebui sa reprezinte un obstacol pentru modernizarea zonei, dimpotriva. Astazi, rezervatia nu este nu marcata in nici un fel, si nici protejata! In momentul de fata, accesul oamenilor nu este impiedicat prin nimic, prezenta acestora fiind pusa in primejdie de posibilele surpari, ce pot avea loc oricind (semnele sunt vizibile, crapaturi, semne ale alunecarilor de teren, un accident poate avea loc curind). Cum nicaieri nu se vede vreun indiciu care sa arate ca acolo e o rezervatie, se petrec chiar lucruri revoltatoare. In zona prabusita a rezervatiei (si unde se poate vedea cel mai bine calcarul de Repedea) se "dadeau" cu motocicleta cativa tineri cu singe fierbinte, dornici de sporturi extreme. Cind le-am atras atentia ca e rezervatie si i-am amenintat cu politia, mi-au ris in nas, si pe buna dreptate, de vreme ce nicaieri nu scrie ca acolo e o rezervatie sau ca accesul nu ar fi permis cu motocicleta!
Ce ar trebui facut? Drumul de acces trebuie largit si modernizat, la fel parcarea. Terenul trebuie nivelat (unde este posibil), plantati arbori, instalat banci si amenajat un punct modern de belvedere (semnalat de la sosea printr-un indicator). In partea dinspre padure se pot organiza punte de picnic, cu toate cele necesare. Zona rezervatiei ar trebui ingradita, iar pentru acces/vizitare ar trebui amenajate cai speciale (sunt solutii). Toate acestea ar atrage vizitatori si ar arata ca avem la Iasi un oras modern!















No comments:

Post a Comment