Wednesday, March 26, 2014

Un proiect

In presa au aparut detalii cu privire la un proiect de amenajare a Bulevardului Stefan cel Mare. In linii mari, proiectul raspunde bine cerintelor punerii in valoare a acestui spatiu, care ar urma sa fie complet reamenajat. Autorii propun chiar idei indraznete, unele dintre ele le-am amintit si eu aici (refacerea in oglinda a cladirilor renovate de la Biserica Catolica) sau refacerea turnului cu ceas de la Trei Ierarhi (o idee si mai indrazneata). De asemenea, merita atentie modul de punere in valoare a ruinelor de la cub.

detalii aici

Tuesday, March 4, 2014

Scuaruri (II)

Acum putin timp faceam referire la posibilitatea amenajarii unor scuaruri in diferite locuri din oras. Un text publicat astazi in Ziarul de Iasi, reia cu argumente stiintifice acest subiect.

Situaţia arborilor stradali ieşeni a făcut obiectul a numeroase discuţii, atât directe cu dl viceprimar Mihai Chirica, principalul factor decizional al Primăriei municipiului Iaşi, cât şi prin intermediul unor posturi locale t.v. şi al presei scrise. Gafa peisagistică comisă în anii 2012-2013 prin extirparea totală a teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare a produs iritarea comunităţii ieşene şi organizarea unor acţiuni publice de protest, care, probabil, vor continua şi în viitor. Plantarea salcâmului japonez-pendul în locul teiului este fără discuţie un act incalificabil, nepeisagistic şi necultural. Ştefan cel Mare, votat de români ca cea mai importantă personalitate naţională, şi arbustul din Ţara soarelui-răsare, plantat mai la nord cu 12 grade latitudine, n-au absolut nimic comun.
Din păcate, situaţia nu este mai bună nici în cazul unor scuaruri ieşene (spaţii verzi cu suprafeţe sub 3 hectare), exceptând plantaţia de la Hotel “Europa”.
Scuarul de la Hotel Europa (0,21 ha) are vârsta de 15 ani şi include 101 arbori, 81 de arbuşti şi un gard viu alcătuit din 480 bucăţi de Buxus. Acest spaţiu verde are o densitate de 1 arbore/ 11.88 mp, respectiv o distanţă medie între copaci de 3,45 metri. ...

Continuarea