Sunday, July 12, 2015

Accidentele - semnal de alarma

Faptul ca sunt destul de bine conectat la realitatile zilei, prin intermediul presei cotidiane si site-urile de specializare, imi permite sa fiu informat in ceea ce priveste evenimentele din oras. Pe aceasta cale am constatat ca numarul accidentelor rutiere de pe strazile Iasiului a ajuns la un nivel ingrijorator. Nu am la indemina statistici, insa situatia tinde sa scape de sub control. Am mai tras semnale de alarma, dar de aceasta data cred ca se impune o reactie, nu numai din partea mea, ci si a altor organizatii civice. De ajuns, asa nu se mai poate! Zilnic, pe bulevardele orasului sau pe soselele invecinate se intampla nu unul, ci mai multe accidente, soldate nu numai cu pagube materiale, ci si cu victime!
Problema tine atit de nerespectarea regulilor in domeniul circulatiei rutiere, ci si de lipsa de reactie a autoritatilor. Nu putem sta cu mainile in sin si sa nu facem nimic, mai ales ca pot fi usor identificate masurile de prevenire a unor situatii nedorite.
La o rapida trecere in revista a evenimentelor rutiere nedorite vom identifica o serie de puncte sensibile pe harta orasului, precum (ordine aleatorie):
1. B-dul Independentei
2. Soseaua Pacurari
3. Zona Gara Centrala
4. B-dul N. Iorga (in special zona Cotnari)
5. Sos. Nicolina
6. B-dul Carol I/Aleea Grigore Ghica voda
Le-am identificat pe cele mai importante, se pot adauga si altele, astept sugestii.

Cauze: viteza excesiva; proasta sincronizare a semafoarelor; traversare neregulamentara a strazii de catre pietoni
Solutii sunt, de ce autoritatile stau si numara accidentele? In opinia mea, iata ce s-ar putea face:
Pe bulevardele largi, proaspat modernizate, care imbie la viteza (Pacurari, Independentei), ar trebui introduse separatoare de sens (nu din beton, precum in Valea Lupului) sau facut un marcaj special pe mijlocul strazii. Camerele de care tot auzim de luni de zile vor rezolva doar partial problema. Soferii vor tine o vreme cont de ele, insa ma intreb ce vor face autoritatile cu aceste camere. Nu imi e clar care este cadrul legal in baza caruia vor putea fi date amenzi. Primariile au mai incercat si acum cativa ani sa instaleze camere pe drumurile nationale (pentru amezi/venituri) si legea nu a fost de partea lor!
Pe strazile principale trebuie aplicata strict masura opririi interzise sau parcarii paralele cu sensul drumului, nu cum vedem astazi peste tot masini oprite in paralel si care incurca traficul!
Semaforizarea in intersectiile sensibile trebuie regindita. De ani de zile soferii trag semnale privitoare la acest lucru, nu se face nimic! Daca la cateva zile se intampla accidente din acest motiv in intersectii precum cele de la Cotnari sau Granit de ce nu se iau masuri? Trebuie obligatoriu introdusa culoare si timpi speciali pentru virajul la stinga. De asemenea, de ce nu se introduce sensul giratoriu in intersectii, precum cea din Pacurari-Moara de Foc? Se prefera aiurea semaforul in conditiile in care acesta creste timpii de asteptare si aduce cu el si poluare, datorita masinilor care asteapta culoarea verde! De ce nu ne aliniem si noi standardelor actuale si preferam sa raminem inchistati intr-o mentalitate de acum 40 de ani? Sunt doar cateva intrebari de bun simt.
Nu mai amintesc de semaforul cu comanda pentru pietoni, l-am pomenit in zeci de rinduri pe acest site. Preferam sa tinem masinile la relanti in trafic pentru ca ne place smogul!
Pentru ca am amintit marcajele, nici la acest capitol nu stam bine. Suntem in iulie si acestea nu au fost reinnoite pe toate strazile. Nu peste tot sunt facute adecvat, ba chiar sunt locuri unde au indus in eroare (vezi tot Pacurari)!
Cum am spus si in cazul problemei spatiilor verzi, daca vezi ca ceva nu merge atunci trebuie sa faci o schimbare. Daca cei care se ocupa acum nu sunt in stare, atunci trebuie adusi altii.

Astept si alte sugestii de solutii!








No comments:

Post a Comment